Konkordato Hukuku

Konkordato Hukuku

Konkordato Hukuku

Konkordato maddi açıdan zor durumda olan firmaların, var olan borçlarının bir miktarını ve bu miktarı da belli taksitlerle ödenmesi şeklinde alacaklılar ile mahkeme huzurunda yapılan anlaşmadır. Bir başka deyişle firmaların borçlarının yeniden yapılandırılmasının hukuki yoludur.

Konkordato, ekonomik durumu büyük oranda bozulmuş ancak çalışkanlığını, dürüstlüğünü ve iyi niyetini koruyan firmaları korumak amacıyla ilan edilir. Kooperatiflerin ve firmaların ekonomik durumunu düzeltmeyi, iflas sürecinden kurtulmasını ve alacaklıların da güvenle alacaklarını alabilmelerini sağlar.

Konkordato süreci, borçlunun teklifinin alacaklıların belirli bir çoğunluğu tarafından kabul edilmesi ve projenin mahkemece tasdik edilmesi ile başlıyor. Mahkemenin öncelikle başvuru aşamasında sunulan belgeleri inceleyerek, borçlunun konkordato için uygun şartları taşıyıp taşımadığına karar vermesi gerekiyor. Eğer hukuki açıdan şartlar uygunsa süreç başlıyor. Mahkemenin onayı ile birlikte konkordato planı da bağlayıcılık kazanmış oluyor.

Mahkeme ilk aşamada borçlu için 3 aylık geçici mühlet süresi veriyor ve aynı zamanda süreci kontrol etmesi için bir konkordato komiseri de atıyor. Geçici mühlet süresi içinde planın başarılı olabileceğine dair bir rapor çıkarsa mahkeme bu sefer kesin mühlet süresi veriyor. Mühlet süresi boyunca istisnai durumlar haricinde borçluya takip yapılamıyor ve önceden çıkarılan takip kararları durduruluyor. Bunun yanı sıra borca faiz de işlemiyor.

 

Konkordato talebinde bulunurken bazı belgelerin mahkemeye verilmesi gerekiyor.

 

  • Borçların nasıl, ne zaman, nasıl bir planla ödeneceğini ve kaynakları gösteren konkordato ön projesi
  • Borçlunun kapsamlı mali verileri (Gelir-gider tablosu, bilanço, alacak-borç belgeleri, mal varlıkları vb.)
  • Alacaklıların listesi (Alacaklıların isimleri ve alacaklarının ne kadar olduğu, imtiyazlar vb.)
  • Finansal analiz raporları (Bağımsız denetim kurumlarınca verilmeli.)
  • Mal varlıkları ile projenin karşılaştırılma raporu (Alacaklıların iflas ve konkordato durumunda ne elde edecekleri karşılaştırılıyor.)

Konkordato başvurusu kabul edilen firmalar, kısa bir süreliğine devlet koruması kazanmış olurlar. Konkordato ilan etmiş bir şirkete haciz işlemi uygulanamaz ve bankalar tarafından şirketin kredi borçlarının tahsili gerçekleştirilemez. Aynı zamanda ipotekler de satışa çıkarılamamaktadır.